top of page

Moški bolj lačni pod sijočim soncem? Ne, to ni šala

Ste pri svojemu moškemu že kdaj opazile, da je ob večji izpostavljenosti soncu postal precej bolj … lačen? Ne, to se vam ni le dozdevalo. Znanost je namreč zdaj dokazala, da izpostavljenost soncu pri moških spodbuja njihov apetit.


Vir: Unsplash

Ultravijolično sevanje ima različne učinke na moške in ženske. Raziskava je razkrila, da pri moških večja izpostavljenost soncu sproži željo po iskanju hrane, kar pa se pri ženskah ne zgodi. Znanstveniki namreč ugotavljajo, da se po daljši izpostavljenosti soncu ravni grelina, hormona, ki povečuje občutek lakote. Koncentracija grelina običajno naraste pred obrokom, po njem pa se sproščanje zavre.


Raziskovalci na oddelku za človeško molekularno genetiko in biokemijo Univerze v Tel Avivu so v raziskavi, v kateri je sodelovalo 3000 udeležencev, raziskovali vplive uživanja hrane, pri tem pa ugotovili, da so moški v poletnih mesecih povečali svoj apetit. Povečan vnos hrane ni bila pretirano velika – moški so na dan v povprečju zaužili okoli 300 kalorij več. A sčasoma bi lahko to pripeljalo tudi do povečanja telesne mase.


Zvišanje 'hormona lakote' – a le pri moških


Študija, ki je bila objavljena v reviji Nature Metabolism, dodaja vedno več dokazov, da so lahko učinki izpostavljenosti soncu bolj zapleteni, kot smo prvotno verjeli. Poleg telesne temperature in občutka opečenosti, ko se predolgo zadržujemo na soncu, je namreč že dolgo znano, da z njim pridobivamo tudi vitamin D, ki je zelo pomemben tudi za naše psihofizično zdravje.


Ob odkritju so se odločili raziskavo usmeriti tudi v to smer. Udeležence in udeleženke so tako na jasen dan izpostavili 25 minutam opoldanske sončne svetlobe in ugotovili, da se je zaradi tega v krvi moških zvišala raven hormona grelina. Podobno so ugotovili tudi s poskusi na miših.


Vir: Unsplash

Samci so po izpostavljenosti UVB žarkom jedli več ter bili bolj motivirani za iskanje hrane. Tako kot pri moških, se je tudi pri mišjih samcih povečala raven grelina. Pri samicah teh sprememb niso opazili, zaradi česar ugotavljajo, da je razliko povzročil predvsem steroidni hormon estrogen, ki je pri ženskah blokiral povišanje 'hormona lakote'.


Pretirana izpostavljenost sončnim žarkom povečuje tudi tveganje za nastanek kožnega raka, a nedavne študije so pokazale tudi, da lahko zmerna izpostavljenost v povprečju pravzaprav celo podaljša pričakovano življenjsko dobo. Pomaga nas zaščititi pred boleznimi srca in ožilja ter drugimi vzroki smrti. S sproščanjem dušikovega oksida iz kože znižujemo krvni tlak ter tako skrbimo za sproščanje žil.


'Vznemirljivi rezultati', ki ponujajo zanimive vpoglede


Znanstvenica Carmit Levy, ki je sodelovala pri raziskavi, je pojasnila, da grelin poleg uravnavanja apetita na telo učinkuje tudi na druge načine. Med drugim zmanjšuje možnost vnetja in propadanja srčnih mišic ter znižuje srterijski krvni tlak. »Grelin je lahko mehanična povezava med izpostavljenostjo soncu in zmanjšanjem srčno-žilnih bolezni,« je dejala.


»Gre za vznemirljive rezultate,« sta dejala profesorja na Univerzi Santiago de Compostela v Španiji Carlos Diéguez in Rubén Nogueiras, ki nista sodelovala pri študiji. Iz tega bi lahko nameč sledile nadaljnje študije. »Ta ugotovitev bo zagotovo utrla pot nadaljnjim študijam o vlogi kože pri energijski in presnovni homeostazi. Gre za področje, ki je bilo pogosto spregledano,« pa so zapisali v Nature Metabolism.


»Pomembno je priznati, da ta študija ne trdi, da bo izpostavljenost svetlobi in UV žarkom povzročila tudi povečanje telesne mase pri moških. Ponuja pa nekaj zanimivih vpogledov v to, kako bi zmerno izpostavljenost sončni svetlobi lahko povezali z našim zdravjem, vključno z zmanjšanim srčno-žilnih tveganjem in vnetjem. Grelin namreč deluje preventivno,« pa je dejal dietetik in višji profesor na Univerzi v Arizoni, ki prav tako ni sodeloval pri študiji, dr. Duane Mellor.


M.P.

Σχόλια


bottom of page