top of page

Za nami je napet marec

V marcu se je dogajalo marsikaj zanimivega in težko smo se omejile na le pet tematik. Pa vendar. Turčija je konec meseca izstopila iz istanbulske konvencije, ki ščiti ženske pred nasiljem. Zaradi dvomov o varnosti cepiva AstraZeneca smo se tudi v Sloveniji odločili, da z njim začasno prekinemo cepljenje, vendar kratkotrajno. Cepljenje se že nadaljuje, prestal ga je celo slovenski politični vrh. Slovenski premier Janez Janša je zapustil razpravo o svobodi medijev v Sloveniji v okviru skupine Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije, kar trije slovenski ministri pa so uspešno prestali interpelacijo. Sueški prekop je zablokirala ogromna kontejnerska ladja Ever Given, ki je po izgubi nadzora nasedla in povzročila velik zastoj ladij.


Izstop Turčije iz istanbulske konvencije sprožil proteste v Turčiji in drugod


Turčija je 20. marca izstopila iz istanbulske konvencije, katere namen je predvsem zaščititi ženske pred nasiljem. Sledili so množični protesti tako v Turčiji kot tudi izven njenih meja, glas so povzdignile tudi številne mednarodne organizacije. Nasilje nad ženskami je sicer razširjen problem v Turčiji. Konvencijo Sveta Evrope o preprečevanju nasilja nad ženskami in nasilja v družini ter o boju proti temu nasilju so leta 2011 sprejeli v Istanbulu, kjer jo je podpisal tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan. Konvencijo je Ankara tudi ratificirala, a je po podatkih turške platforme Ustavili bomo femicid niso nikoli uveljavili. Ta dokument, ki zahteva, da države uvedejo pravni okvir za zaščito žensk pred nasiljem, je doslej podpisalo 45 držav in Evropska unija.

Vir: AP

Kolobocija glede varnosti cepiva AstraZenca


Nekje v sredini marca smo se tudi v Sloveniji odločili, da začasno prekinemo cepljenje z vektorskim cepivom AstraZeneca. Dvomi o varnosti cepiva so se pojavili zaradi dvomov, ali so posamezni primeri težav s krvnimi strdki povezani s cepljenjem. Ob tem je AstraZeneca zagotovila, da je podroben pregled podatkov o več kot 17 milijonih cepljenih osebah pokazal, da pojavnost hujših težav s strjevanjem krvi ni pogostejša kot pri necepljeni populaciji. Cepivo AstraZenece so podprli tudi pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO). V Evropski agenciji za zdravila (EMA) so vendarle presodili, da koristi uporabe cepiva AstraZenece presegajo morebitna tveganja. Kmalu zatem se je s tem cepivom cepil tudi slovenski politični vrh.


Janša zapustil razpravo o svobodi medijev v Sloveniji


Skupina Evropskega parlamenta za spremljanje spoštovanja demokracije je konec marca že drugič razpravljala o razmerah v Sloveniji. Razpravo je zaznamoval spor premierja Janeza Janše z vodjo skupine Sophie in 't Veld glede predvajanja videa o napadih na novinarje v Sloveniji. Ker vodja skupine ni dovolila predvajanja videa, je premier prekinil povezavo in ji očital cenzuro. Video si lahko pogledate spodaj. So pa v razpravi nastopili drugi, med njimi odgovorna urednica STA Barbara Štrukelj in generalni direktor RTV Slovenija Igor Kadunc. Oba sta poudarila težave, s katerima se soočata njuna medija. Član nadzornega odbora RTV Slovenija in vodja strokovnega odbora za medijske projekte na ministrstvu za kulturo Borut Rončevič ter Igor Pirkovič iz Združenja novinarjev in publicistov sta ocenila, da je velik delež medijev v Sloveniji levih in protivladnih ter da medijska svoboda še nikoli ni bila tako velika kot danes. Strokovnjakinja za medijsko pravo Nataša Pirc Musar pa je opozorila, da so posegi v medijsko svobodo le vrh ledene gore in da gre za širši problem posegov politike v svobodo izražanja.


Padle so kar tri interpelacije


V marcu prav tako ni manjkalo interpelacij, priča smo bili kar trem. Interpelacije zoper ministrico za izobraževanje, znanost in šport Simono Kustec, zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja in zoper ministra za kulturo Vaska Simonitija, ki so jih vložile opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, so padle. Opozicija je Kustečevi očitala nestrokovno delovanje oz. nedelovanje, saj da je le prikimavala premierju Janezu Janši. Spomnili so, da morajo dijaki plačati kazen zaradi protestiranja za odprtje šol, ministrica pa se z njimi ni želela sestati. Cigler Kralju so med drugim očitali pomanjkljivo pripravo domov za starejše na drugi val epidemije covida-19, da ni pripravil ustreznih zakonskih predlogov za zajezitev širjenja virusa na delovnih mestih, neustrezen dialog s socialnimi partnerji, kot sporno pa so izpostavljali tudi dodelitev sredstev na razpisu ministrstva Zavodu Iskreni. Simonitiju pa je opozicija očitala predvsem odgovornost za neučinkovito spopadanje z epidemijo na področju kulture ter za napade na svobodo in neodvisnost novinarskega dela. Ministri so očitke zavrnili.

Vir: 24ur.com

V Sueškem prekopu nasedla ladja


Sueški prekop je zablokirala ogromna kontejnerska ladja Ever Given, ki je po izgubi nadzora nasedla. Posledično je na območju, ki predstavlja najkrajšo in najpomembnejšo pomorsko povezavo med Azijo in Evropo, nastal velik zastoj ladij. Po nekaj dneh poskusov, da bi ladjo znova splovili, med drugim z vlačilci ter poglabljanjem in širjenjem dela kanala, so ladjo vendarle uspeli rešiti. 193-kilometrski Sueški prekop je najkrajša in najpomembnejša pomorska povezava med Azijo in Evropo. Po oceni vodje egiptovske uprave Sueškega prekopa Osama Rabie, je za plovbo skozi kanal na obeh straneh čaka skoraj 400 plovil.

Vir: Twitter

Sporoči nam, kako se ti zdi naša nova rubrika mesečnih pet? Vesele bomo tvojih predlogov, pripomb in/ali pohval!


Vaše starejše sestre



Comentarios


bottom of page